Kinoa Besin Değeri Kinoa, besin değeri açısından oldukça zengin ve faydalı bir gıdadır. Kinoa, özellikle son dönemlerde ülkemizde de tüketimi hızla artan gıdalardan biri haline gelmiştir. Kinoa, ilk olarak Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Peru ve Ekvador gibi Güney Amerika ülkelerinde tüketilmeye başlanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Kinoa, eski uygarlıklardan olan Aztekler ve Antik İnka dönemlerinde pirinç ve bulgur gibi temel gıdalar arasında yer almıştır. Kinoa, susamgiller familyasına ait bir bitki olmasına rağmen yağlı olmaması ve diyetlerde sıkça kullanılması nedeniyle tercih edilmektedir. Kilo aldırmama özelliği ve tok tutucu yapısıyla yaygın olarak tüketilmektedir. Sindirimi ve hazmı kolay bir gıdadır. Yetişme koşulları oldukça kısıtlı ve uzun bir süreç gerektirse de kinoa, yüksek besin değeri ve uzun ömürlü bir bitkidir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2013 yılı "Kinoa Yılı" olarak kabul edilmiştir. Bu durum, birçok ülkenin desteğiyle kinoa besin değerinin yüksek bir bitki olarak gıda güvenliğini dünya çapında artırmıştır. Kinoa, besin değeri zenginliği ile sağlığa birçok fayda sağlayan bir bitkidir.
Kinoa besin değeri yüksek olan tam tahıllı bir protein kaynağıdır. 185 gram pişmiş kinoa'nın besin değerleri ise şu şekildedir:
Bunların dışında, kinoanın içeriğinde omega-3 yağ asitleri de yer almakta ve aynı zamanda 222 kalori, 39 gram karbonhidrat ve 4 gram yağ içermektedir. |