Yeşil Mercimek Besin Değeri Yeşil mercimek, özellikle protein bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir ve tüm mercimek türleri arasında besin değeri açısından öne çıkar. Aynı zamanda yeşil mercimek, insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. Yüksek miktarda karbonhidrat içermesine rağmen, glisemik indeksi oldukça düşük olduğundan tüketime uygun bir besindir. Yeşil mercimek tüketildiğinde, kana geçişi yavaş olur ve bu nedenle uzun süre tok tutar. Bu yüzden diyetisyenler tarafından önerilen en değerli besin kaynaklarından biridir. Yeşil mercimeğin yemeği, salatası ve çorbası yapılabilen doğal protein kaynaklarından biridir. Ülkemizde yeşil mercimek en çok üretilen ve sıklıkla tüketilen bir besin maddesidir. İnsan vücudunun günlük protein ihtiyacını yeşil mercimekten kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Yeşil mercimeğin insan sağlığına birçok faydası vardır. Yalnızca protein bakımından değil, aynı zamanda diğer vitaminler ve mineraller açısından da oldukça zengin bir besindir. Özellikle kolesterol değeri yüksek olan kişiler için en iyi protein kaynağıdır. Yeşil mercimeğin folik asit değeri oldukça yüksektir. Yeşil Mercimek Besin Değeri Nasıldır? Yeşil mercimek, protein, B grubu vitaminleri ve aminoasitler bakımından oldukça zengindir. Besin değerinin korunması açısından pişirilmesi çok önemlidir. Besin değerini kaybetmemesi için yeşil mercimeği pişirirken içerisine biber, kereviz yaprağı ve kuru soğan gibi hem lezzet verici hem de besleyici besin maddeleri ilave etmek daha sağlıklı olacaktır. Yeşil mercimek aynı zamanda yüksek lif içermektedir. Kolesterol oranı sıfır olan yeşil mercimek, kalsiyum, potasyum, demir, B1 ve B2 vitaminleri, A ve C vitaminleri, lif, fosfor ve yağ açısından hem besleyici hem de besin değeri oldukça yüksektir. Yeşil Mercimeğin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir? Zengin bir protein kaynağı olan yeşil mercimek, tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve kişinin zinde kalmasını sağlar. Bunun dışında, besin değeri yüksek olan mercimek gözler için çok faydalıdır ve anne sütünün artmasına yardımcı olur. Ayrıca kalp damar sağlığını koruyan mercimek, kabızlık sorununu tamamen ortadan kaldırır. Eğer suyunu kaynatıp içerseniz, kas ağrılarına ve şeker hastalığının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Özellikle kansızlık sorununa da yeşil mercimek çok faydalıdır. Ancak yeşil mercimek tükettiğinizde eğer gaz sorunu yaşıyorsanız, pişirirken içerisine kimyon ekleyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Farklı pişirme teknikleri ile köftesini, yemeğini, salatasını, böreğini ve daha pek çok farklı malzemeler kullanarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Haftada bir defa yeşil mercimek tüketmeye özen göstererek sağlığınızı koruyabilirsiniz. |
Şafakgün
24 Temmuz 2024 ÇarşambaYeşil mercimek yerken gaz sorunu yaşayan var mı? Bu sorunu çözmek için kimyon eklemek gerçekten işe yarıyor mu?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Şafakgün,
Yeşil mercimek gibi baklagiller bazen gaz sorunu yaratabilir. Kimyon eklemek bu sorunu azaltmaya yardımcı olabilir, çünkü kimyonun sindirimi kolaylaştırdığı ve gaz problemlerini hafiflettiği bilinmektedir. Ayrıca, yeşil mercimeği pişirmeden önce bir gece süreyle suya yatırmak da gaz yapıcı etkisini azaltabilir. Farklı yöntemleri denemek ve hangisinin size iyi geldiğini gözlemlemek en iyisi olacaktır. Afiyet olsun!