Gıdaların Besin Değerleri Geçmişte insanlar sadece karın doyurmak ve tokluk amacıyla beslenirken, günümüzde besin değerleri detaylıca araştırılmaktadır. Bilinçli tüketim ve sağlıklı beslenme, herkes için daha fark edilir bir durum haline gelmiştir. Bu bilinçli tüketim şekli, sağlıklı ve sağlıksızı ayırt ederek dengeli beslenmeyi ön plana çıkarmaktadır. Gıdaların besin değerleri, vücudun ihtiyaçlarını tam olarak karşılaması sebebiyle oldukça önemlidir. Gıdaların Besin Değerleri Neden Önemlidir ve Dengeli Beslenmeye Nasıl Etki Eder? Yemek yapma ve yeme alışkanlığı, sadece zevk için değil, gıdaların besin değerlerini bilerek hareket etmek beslenmenin temel kuralı olmalıdır. Kişinin kendi sağlığına verdiği önem, günlük yaşamında daha zinde ve enerjik olmasını ve dolayısıyla hayata daha pozitif bakmasını sağlar. Özellikle bir anne iseniz, çocuklarınızın sağlığı sizin için en önemli konulardan biri olduğuna göre gıdaların besin değerleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Sağlıklı ve başarılı toplumlarda beslenmenin etkisi her zaman ön plandadır. Gıdaların besin değerlerini tam olarak anlayabilmek için, besin gruplarını da çok iyi bilmek gerekmektedir. Aksi takdirde, sürekli aynı gruptaki besinleri tüketmek, fayda sağlamayacağı gibi uzun vadede zararlı olabilir. Gıdaların Besin Değerleri ve Besin Grupları Gıdaların besin değerleri, genellikle şu ana başlıklar altında toplanır:
Et Ürünleri Et ürünlerinde gıdaların besin değerleri, hayvanın yenilebilme özelliğine sahip kas gruplarından oluşur. Tüketilen etin cinsi, yaşı, vücudunun hangi kısmının tüketildiği, yetiştiği yer ve beslenmesi et ürünlerinin besin değerlerinde değişiklik yaratır. Yüksek Kaliteli Protein Et grubu, biyolojik değeri yüksek, kaliteli protein içerir. Beyaz et grubunda, kırmızı ete göre daha az demir bulunur. Su ürünleri ise A, D, K vitaminleri ve mineral maddeler bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Sakatatlar da protein yanı sıra A, B grubu vitaminleri ve demir yönünden zengindir. Yumurta Yumurta, proteince zengin ve anne sütünden sonra gelen en kıymetli besinler arasındadır. Yumurtanın beyazı ve sarısı, 14 çeşit vitamin ve minerali bir arada barındırır. Kuru Baklagiller Kuru baklagiller, posa bakımından zengin ve önemli bir besin grubunu oluşturur. Gıdaların besin değerleri açısından kuru baklagiller, karbonhidrat, protein, yağ ve çeşitli vitaminlerden oluşur. Yağlı Tohumlar Yağlı tohumlar, yüksek enerji verici, doymamış yağ ve özellikle E vitamini bakımından zengin ve lezzetli gıdalardır. Süt ve Süt Ürünleri Süt ve süt ürünleri, besin değerleri açısından son derece kıymetlidir. Bu ürünler, protein, karbonhidrat, vitaminler, su ve yağ içerir. Besin değerleri, hayvanın cinsi, beslenme şekli ve mevsimlere göre farklılık gösterebilir. Tahıllar Tahıllar, en ucuz enerji kaynakları olup, posa, vitamin ve mineral bakımından zengin besin değerlerine sahiptir. Tahıllar, protein içeren gıdalar olmasına rağmen, bu protein düşük kaliteli bir proteindir. En fazla B grubu vitaminlerini barındırırlar. Sebze ve Meyveler Besin değerleri açısından en önemli grubu oluşturan sebze ve meyveler, %80-90 civarında sudan oluşmalarına rağmen, özellikle A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum ve antioksidanlar bakımından zengindir. Besin değerleri, sebze ve meyvenin cinsine ve porsiyonuna göre değişmektedir. |