Yulafın Besin Değeri Yulaf, bol nişasta içeren taneli bir gıdadır. İnsan beslenmesinin yanı sıra hayvan yemi olarak da önemli bir yer tutmaktadır. Yulafın besin değeri açısından zengin içeriği, vitaminler, mineraller, nişasta ve proteinler bakımından oldukça çeşitlidir. Lifli yapısı nedeniyle buğday kadar kabarmadığından ekmek yapımında pek tercih edilmez. Ancak, yulafın besin değeri, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak kabul edilir. Özellikle kilo kontrolü sağlamak isteyenler tarafından lif içeriği nedeniyle tercih edilmektedir. Yulafın besin değeri, tahılın tanelerinden oluşan kuru meyvelerinden kaynaklanmaktadır. Yulafın Besin Değeri Nasıldır? Yulafın besin değeri, yüksek yağ asitleri içermesinden kaynaklanmaktadır. Yulafta bulunan yağ oranı %5-8 civarındadır. Kabuktan arındırılmış yulaf taneleri ise %11 civarında yağ içermektedir. Yulafın besin değeri yağ açısından daha detaylı olarak incelendiğinde, oleik, linoleik ve doymamış yağ asitlerinden oluştuğu görülür. Yine yulafın besin değerine bakıldığında, oksijenli amino asitlerin yanı sıra zorunlu amino asitler olan metiyonin, lisin ve sistein bakımından zengin olduğu anlaşılmaktadır. Yulafın protein oranı %9-16 arasında olup, bazı yabani formda olan yulaf tanelerinde yetişme yerine bağlı olarak %30'lara çıkan protein oranına rastlanmaktadır. Ayrıca, yulaftaki protein vücuda alındığında kullanım oranı yüksektir. Yulafın kabuk ve embriyosunda yüksek oranda vitamin, mineral, fosfor, demir ve kalsiyum bulunur. Bu nedenle, besin değerinden yeterince faydalanmak için yulaf tam taneli olarak tüketilmelidir. Yulafın besin değeri ve kaliteli içeriği nedeniyle kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azaltmaktadır. Yulafta bulunan beta glukan isimli madde, çözünebilir diyet lifleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yulafın besin değeri açısından içeriğinde bulunan avenin maddesi, organizmanın gelişimini hızlandırarak vücuttaki kas proteinlerinin artmasına sebep olmaktadır. Yulaf taneleri de tıpkı insanlar gibi canlı hücrelerden oluşur. Bir adet yulaf tanesinin yaklaşık %2'lik kısmını oluşturan embriyo, yulaftaki besin değerinin en güçlü olduğu kısım olup, lipit, mineral madde ve vitamin bakımından çok zengindir. Yulafın besin değeri, uygun ortam, ısı ve nem koşullarında saklandığında uzun bir süre değerini korur. Özellikle B1 vitamini açısından zengin olan yulaf, diyet yiyeceklerinde ve bebek mamalarında kullanılır. Yulafın Besin Değeri (100 Gram İçin)
|
Beybars
13 Temmuz 2024 CumartesiYulafın bu kadar zengin bir besin değeri olduğunu bilmiyordum. Özellikle kilo kontrolü ve kalp sağlığı için tercih edilmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Peki, yulafı günlük beslenmemize nasıl dahil edebiliriz ve ne kadar tüketmeliyiz?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiBeybars, yulafı günlük beslenmenize dahil etmek aslında çok kolay. Kahvaltılarda yoğurt veya sütle karıştırıp, meyve ve ceviz gibi besinlerle zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca smoothie'lere ekleyebilir veya yulaf ezmesinden yapılan sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Günlük olarak 1 porsiyon yulaf ezmesi (yaklaşık 40-50 gram) tüketmek yeterli olacaktır. Bu şekilde hem lif hem de diğer besin öğelerinden faydalanabilirsiniz.