Barbunya, esmer fasulye çeşitlerinden biridir. Salatalarda, yemeklerde ve birçok üründe tüketim için kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan besin maddelerinden faydalanmak için sık sık tüketilmesi önerilir. Tam anlamıyla bir vitamin deposu olan barbunya, içerdiği demir, karbonhidrat, çinko, kalsiyum, E vitamini, C vitamini, A vitamini ve K vitamini sayesinde oldukça faydalıdır. Barbunya'nın Besin Değerleri Barbunya, lif bakımından da zengin bir besindir. Düzenli olarak tüketilmesi, vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Protein bakımından zengin olduğu için pişirilirken doğru tekniklerin kullanılması, faydalarının daha etkili olmasını sağlar. Özellikle tüketilmeden bir gün önce ıslatılarak, ertesi gün suyunun süzülmesi ve 10 dakika kadar pişirilmesi, içerisindeki zararlı atıkların giderilmesini sağlar. Bu sebeple pişirme tekniği oldukça önemlidir. Barbunya'nın Saklanması ve Tüketimi Barbunya, taze olarak dondurucuda saklanarak her mevsim tüketime hazır hale getirilebilir. Doğru teknikler kullanılarak saklanması tavsiye edilir. Barbunya'nın besin değerinin yükseltilmesi için içerisine konulacak zeytinyağı ve limon sayesinde besin değeri artırılabilir. Vücut için gerekli vitamin, mineral ve diğer besinlerin alınması, etkilerinden istifade edilmesi açısından önemlidir. Diyet ve Sağlık Açısından Barbunya Özellikle diyet listelerinde tok tutması sayesinde ilk sıralarda yer alır. Barbunya, içerisinde bol miktarda posa bulundurur ve bu özelliği ile etkilidir. İçerisinde bulunan izoflavonlar sayesinde vücutta olumlu etkilerini artırır. Yüksek oranda E vitamini içermesi, cilt sağlığı için son derece faydalıdır. Kalsiyum içeriği sayesinde de oldukça önemli bir besindir. Zehirlenmelere karşı son derece faydalıdır. Barbunya Besin Değeri Tablosu Bir porsiyon barbunya içerisinde:
Ekstra Bilgiler Barbunya, antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşarak hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengede tutar ve uzun süre tok kalmayı sağlar. Kalp sağlığını destekleyen potasyum ve magnezyum içeriği ile de dikkat çeker. Yüksek lif içeriği, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sorunları önler. |