Tereyağı Besin Değeri Tereyağı, yoğurt kaymağı ve sütten elde edilen bir hayvansal yağdır. Mutfaklarda sağlıkla kullanılabilecek bir besindir. Evde kolaylıkla yapılabilir ve çocuklara bile güvenle yedirilebilir. Tereyağını sebzelerde, etli veya etsiz sebze yemeklerinde, pasta ve hamur işlerinde ve kahvaltı sofralarında sağlıklı bir şekilde kullanmak mümkündür. Tereyağının Yapısı ve Besin Değeri Tereyağı, yüksek oranda yağ asitleri, gliseritler ve doymuş yağ asitleri içermektedir. Sanayi tipi yağlardan besin değeri açısından çok daha üstündür. Yağlar arasında en yüksek proteine sahip yağlardan biridir. İnek sütü dışında koyun ve keçi sütünden de tereyağı yapılabilir. Rengi genellikle soluk sarı veya beyaz olabilir; bu, hayvanların otlandıkları yerlere ve tükettikleri yiyeceklere göre değişir. Tereyağının bayatlaması da rengini değiştirebilir ve katı görüntüsü sıvılaşarak üzerinde küf oluşabilir. Mineral ve Vitamin İçeriği Tereyağı, manganez, krom, iyodin, çinko, bakır ve selenyum gibi özel mineraller içermektedir. Doymuş yağ oranı oldukça yüksektir ve A vitamini, K vitamini, D vitamini ve E vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Sağlıkla tüketilen bu besin, doğal ve organik olarak tercih edilmelidir. Eklem ve kemik sağlığında çok faydalı olduğu gibi kalp ve damar hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Tereyağı, tiroit bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Tereyağının Besin Değerleri (100 gram için)
Ek Bilgiler Tereyağı, ayrıca, laktoz intoleransı olan kişiler için de genellikle güvenlidir çünkü laktoz içeriği oldukça düşüktür. Bununla birlikte, tereyağı yüksek kalori içeriği nedeniyle fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Bu sebeple, dengeli bir diyetle tüketilmesi önerilir. Ayrıca, organik ve otla beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağının besin değeri daha yüksek olabilir. |