Bakla Besin Değeri Baklanın Özellikleri ve Tarihçesi İlkbahar aylarının en çok satılan sebzelerinden biri olan bakla, pazar ve manavlarda sezonun ilk ürünleri arasında yer alır. Anavatanı Asya ve Avrupa kıtaları olan baklanın, 5.000 yıl öncesinde Çin'de yetiştirildiği eski kayıtlarda yer almaktadır. Ülkemizde de bolca yetiştirilen ve aynı oranda tüketilen bakla, 60-100 cm kadar uzayabilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Aynı zamanda toprakta 1 metre kadar derine kök salabilen güçlü bir kök yapısı bulunmaktadır. Baklanın Bitkisel Özellikleri Bakla bitkisinin erselik özellikler taşıyan çiçekleri beyaz renklidir. Ancak üzerlerinde kırmızımsı çizgilerle morumsu veya siyah lekeler görülebilir. Bu çiçekler kendi kendilerini döllendirebilirler. İşte bu çiçeklerden bitkinin badıç ya da bakla denilen meyveleri oluşur. Oluşan baklalar yeşilin çeşitli tonlarında olabilirler. Sapa yakın olan kısımda siyah renkli bir külah oluşur. Bu külah, bakla çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Aynı şekilde baklanın içindeki taneler de yine bakla çeşitlerine göre biçim, sayı ve irilik bakımından çeşitlilik gösterirler. Baklanın Sağlığa Faydaları Yapısal özelliklerini anlattığımız baklanın sağlığa da birçok faydası vardır. İçerdiği insülinle kan şekerini dengeler. Kalın bağırsak sorunlarında ve hemoroide de faydası çoktur. Diğer bütün baklagiller gibi kansere yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda kolesterolü dengeleyici etkisi de yüksektir. İçerisindeki besin değerleri sayesinde bunca faydayı sağlayan baklanın besin değerlerini de ele alalım. Baklanın Besin Değeri 100 Gram Baklanın Besin Değerleri
Baklanın içerdiği bu besin değerleri, onu sağlıklı bir besin kaynağı yapmaktadır. Ayrıca, baklanın düşük kalori ve yüksek lif içeriği, kilo kontrolünde yardımcı olabilir ve sindirim sistemini destekler. Potasyum içeriği ile kan basıncını düzenlerken, demir içeriği de anemi riskini azaltmada önemli rol oynar. |
Mikail
20 Temmuz 2024 CumartesiBaklanın çiçeklerinin beyaz renkte olup üzerinde kırmızımsı çizgiler ve morumsu lekeler bulunması normal mi? Bu durumda baklanın tüketilmesinde bir sakınca var mıdır?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMikail, baklanın çiçeklerinin beyaz renkte olup üzerinde kırmızımsı çizgiler ve morumsu lekeler bulunması genellikle normaldir. Bu durum baklanın doğal çeşitliliğinden kaynaklanabilir. Eğer bitki sağlıklı görünüyorsa ve diğer anormallikler göstermiyorsa, tüketime uygundur. Ancak, baklanın kendisinde veya yapraklarında başka bir hastalık belirtisi yoksa ve normal şekilde büyüyorsa, tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Eğer emin olamıyorsanız, bir uzmana danışmanızda fayda var.