Ciğerin Besin Değeri Ciğer, folik asit bakımından oldukça zengin bir besindir. Ancak kolesterol oranı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Ciğer tüketecekseniz, kızartma yapmadan tüketmeniz önerilir. Kızartma yapılan ciğerin kalori oranı önemli derecede artmaktadır. Dana ciğeri sade olarak az yağda pişirilmişse 100 gram için 147 kaloridir. Kızartma şeklinde pişirilmiş ise 100 gram için kalori miktarı 277 kaloriye çıkmaktadır. Bu nedenle kilo problemi olan kişilerin kızartma olarak tüketmemelerinde fayda vardır. Ciğerin Vitamin ve Mineral İçeriği Ciğer, A, D ve C vitaminleri ile manganez bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda protein, bakır, demir ve çinko bakımından da oldukça zengindir. Bu özellikleriyle ciğer, sağlığı destekleyen önemli bir gıda maddesi olarak öne çıkar. Ciğerin Besin Değerleri (100 gram)
Ciğerin Sağlık Üzerine Etkileri Ciğer, yüksek besin değeri ile sağlık açısından en besleyici ve yararlı besinler arasında yer almaktadır. İçerisinde bulunan selenyum, kansızlığı önler ve kan hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlar. Sinir sistemini koruyarak beyin sağlığı açısından önemli bir rol oynar. İçeriğindeki protein, vücudun ihtiyacının büyük bir kısmını tek başına karşılayabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, metabolizmayı düzenler ve kalp krizini ve felç riskini en aza indirir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Ayrıca, diğer besinlere oranla daha fazla enerji sağlar. Vitamin A sayesinde görme duyusunun daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Tüm bu vitaminlere ek olarak ciğer, çinko, manganez, niasin, folat, fosfor, riboflavin ve selenyum gibi mineraller açısından da zengin bir kaynaktır. B12 vitamini bakımından da oldukça zengin bir besindir. Ciğer Tüketimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Ciğer tüketmek vücudumuz açısından çok faydalıdır ancak kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişilerin fazla tüketmemeleri gerekir. Bunun sebebi, ciğerin yüksek oranda kolesterol içermesidir. Doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bir besindir. Kilo problemi olan ve kilo vermek isteyen kişilerin mutlaka pişirme yöntemine dikkat etmeleri, kızartma yapmadan ciğerin besin değerini kaybetmeden tüketmeleri önemlidir. |