Çiğ Badem Besin Değeri Çiğ badem, enerji deposu olarak bilinen ve genellikle tatlılarda, atıştırmalıklarda ve ana öğünlerde kullanılan besleyici bir gıdadır. Çiğ badem, yüksek miktarda magnezyum, B2 vitamini, protein, manganez, fosfor ve E vitamini içererek vücudu enerji deposu haline getirmektedir. Çiğ bademin besin değerleri arasında en dikkat çeken özellik, yüksek miktarda doymamış yağ içermesidir. Bu sayede kötü kolesterolü düşürerek, damar ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, çiğ badem tüketimi kötü kolesterolü azaltmaktadır. Ayrıca, E vitamini sayesinde antioksidan etkisi oluşturarak, damar tıkanıklığına neden olan plak oluşumunu yavaşlatır ve kolesterol oluşum riskini düşürür. Bunun yanı sıra, çiğ badem besin değerlerinin zengin olması sebebiyle diyabet hastalarına da iyi gelmektedir ve kan şekerini düzenlemektedir. 100 gram çiğ badem, yaklaşık bir avuç çiğ bademe tekabül eder ve aşağıdaki değerleri oluşturur: Çiğ Badem Besin Değerleri
Çiğ bademin besin değerlerine baktığımızda magnezyum önemli bir yer tutmaktadır. Yaklaşık bir avuç çiğ badem, günlük magnezyum ihtiyacının %65'ini karşılamaktadır. Magnezyum tüketimi, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini ve gelişmesini sağlar. Ayrıca, depresyon, iştah kaybı ve bulantı gibi belirtilerin önüne geçer. Gereken miktarda çiğ badem tüketilmesi, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, epilepsi krizi ve kronik yorgunluk gibi birçok hastalıktan korunmada yardımcıdır. Çiğ badem, E vitamini açısından da oldukça önemli bir paya sahiptir. Günlük bir avuç çiğ badem tüketimi, E vitamini ihtiyacının neredeyse %40'ını karşılayarak kansere karşı koruyucu bir görev üstlenir. Ayrıca, damar tıkanmalarını ve damar sertliğini önler. E vitamini almak, bağışıklığı güçlendirerek bazı hastalıklara karşı direnç sağlar. Vücuda çeşitli sebeplerle giren zehirleri, radyasyonu ve kullanılan bazı ilaç toksinlerine karşı da koruma sağlar ve bireylerin enerji seviyelerini dengeler. Çiğ bademin besin değeri tablosunda da görüldüğü gibi enerji oranı yüksek olan bir gıdadır. Bu nedenle aşırı tüketilmesi önerilmemektedir. |